Friday, May 11, 2007

Havaintoja Tritoniasta

Lapin korkeakouluyhteisön informaatiopalveluiden työryhmä vieraili 27.4.2007 Vaasan yliopiston kampuksella ja erityisesti Tritoniassa. Tritonia on Vaasan yliopiston, Åbo Akademi i Vasan ja Hankenin Vaasan yksikön yhteinen tiedekirjasto ja oppimiskeskus. Ensihavaintoja informatiivisesta ja miellyttävästä vierailusta, josta kiitokset Tritonian kirjastoväelle.Vaasan yliopiston kampus on erittäin kaunis vanhaan teollisuusympäristöön ja merenrantaan suunniteltu kokonaisuus. Kampus sinällään opetuksineen ja palveluineen, mutta myös kaksikielinen Vaasan seutu ovat melkoinen vetovoima kilpailtaessa korkeakouluopiskelijoista.Kirjasto on kampuksen keskus ja sydän. Kirjasto fyysisenä tilana houkuttelee, koska sieltä löytyvät myös kahvila, kirjakauppa, auditorio, 24/7 -lukutilat, varattavat ryhmätyötilat ja Oppimiskeskus IT-palveluineen.


Arkkitehtonista avaruutta kirjastoon on luotu tilalla ja luonnon valolla. Pitkät lasiseinät antavat tilaa.


Hyllyt on sijoitettu suuriin ikkunapintoihin nähden niin, että valo pääsee hyllyjen välistä koko kirjastoon.


Oppimiskeskus osana Tritonian kirjasto- ja muita palveluita tekee Tritoniasta kampuksen todellisen keskuspaikan paitsi opiskelijoille myös korkeakoulujen henkilökunnalle.


Virtuaaliaula on viihtyisä tila sekä fyysiselle yhdessäololle että verkkoseurustelulle.Oppimiskeskuksen tiloja on ainakin kahdessa kerroksessa. Kirjastolla ja Oppimiskeskuksella on yhteiskäyttöisiä henkilöresursseja mm. IT-tukipalveluissa.


Atk-kalusteet Tritonian opetustiloissa palvelevat myös parityöskentelyä. Hyllyopasteet ohjaavat tyylikkäästi suunniteltuina ja sijoitettuina myös käyttäytymistä kirjastossa.


Lainaustiskin palautettavien aineistojen järjestelmä: luukku palautettaville aineistoille, pöydän alla palautuskärry itsekorjailtuine välipohjineen, erillinen hyllytyskärry odottamassa vieressä.


Postitus on saanut hyvin asianmukaiset, suurehkot tilat käyttöönsä.

Tritonia vaalii ansiokkaasti kansallista kulttuuriperintöä. Vaasan lyseoiden aineistot ovat elävä osa kirjaston aineistoa. Katso ja lue lisää virtuaalisessa näyttelyssä Hereditas culturalis Wasaensis


Ranckenin kokoelma osana Sveska Lyceumin aineistoja on saanut omat erikoistilansa, joita Vuokko Palonen aiheesta ylpeänä esittelee.


Agricolan omistamaa kirjaa voi koskettaa jopa omalla kädellä. Ylevä tunne.

No comments: