Monday, October 27, 2008

Mitä tapahtuu todella? Luen sitä, mikä minua todella kiinnostaa

Sairaus antaa luvan moneen "kiellettyyn". Me suurten ikäluokkien vanhatpierut koemme usein syntinä työnteon ulkopuoliset aktiviteetit. Kausaliteetti voi tietenkin olla toisinkin päin ;-)

Olen antanut itselleni luvan paneutua vanhaan lapsuuden rakkauteen. Lännenkirjallisuuteen. Aihe on avaruuden kokoinen. Sarjakuvat, lännenkirjat, elokuvat, villilänsi- ja inkkarimusiikki, alan massiivinen tutkimuskirjallisuus,
muistelmat, aiheeseen liittyvä erikoislehdistö, aiheen kuvataide maalauksineen ja valokuvineen, alan käsityötaide, alan kulttipaikoihin liittyvä matkailu jne.

Amerikkalaisuus (pohjoisamerikkalaisuus?) sinällään on kiehtova, nopea, hämmentävä, ihailtu ja vihattu, nuori "nykyajan" ilmiö. Villi Länsi. Sitähän se on. Villiys on tosin jo levinnyt väkivaltana ja seksinä kaikkialle. Naapurin seinän taaksekin. Meille ei vielä tietenkään.

Villi Länsi on myös rajallisempi käsite. Pohjois-Amerikan läntisen rannikon löytäminen ja valloittaminen. Todellisuus on jälleen tuhansia taruja ihmeellisempi. Mikä muu kuin maallinen mammona ja elämän vilja ovat olleet pontimina? Jännitys ja seikkailu? Uroteot mainemainintoineen? Piiloutuminen jo tehdyiltä pahanteoilta? Itärannikon liikakansoitus? Erakoituminen? Vapaamman ilmaston etsiminen? Mitähän kaikkea.

Valloittajien ja alkuperäiskansan välisen suhteen kehittyminen on kokenut melkoisia muutoksia alan taideteoksissa. Kutsun tarkoituksella tuhruisintakin sarjakuvaa ja tylsintäkin lännenkirjaa tai elokuvaa yksinkertaisuuden vuoksi tässä taiteeksi. Tutkimuskirjallisuudessakin on vapauduttu lännen vapauttamisen propagandasta.

Olen jäsen kolmessa uudessa yhdistyksessä. Kioskikirjallisuuden yhdistys, Suomen Länkkäriseura ja Ankistit ry ovat saaneet minut jäsenekseen - eivät ehkä vielä koukkuunsa. Jäsenkunnissa on yllättävän kunniallisiakin ja arvostettuja kansalaisia meidän lapsellisten ja omituisten ohella ;-)

Pulp-lehti on mainio yleislehti kioskikirjallisuuden uutuuksien, ilmiöiden ja klassikkojen kuolinilmoitusten seuraamiseen. Lehti ilmoittaa teemoikseen "dekkarit - scifi - kauhu - länkkärit -romantiikka - seksi". Ruudinsavu on Suomen Länkkäriseuran pää-äänenkannattaja. Lehdessä joskus tieteellisen tasonkin, jännittävästi ja hauskasti kirjoitettuja artikkeleita. Rohkenen tulkita. Ankkalinnan Pamaus on "Ankistien ja barksistien erikoislehti." Aku Ankan olen tilannut tietenkin sen varjolla, että lastenlapset tulevat sitä lukemaan. Yllätys, yllätys. Paul Auster on hyvin tärkeä kirjailija lännen ymmärtämisessä. Zane Greyn kieli, luonnonkuvaukset sekä miehen ja naisen sekä miestenvälisten suhteiden kuvaukset ovat tunteellisia, moraalisesti kauniita ja ihailtavia, joita jotkut puhemiehetkin ihailevat - ja lukevat. Don Gulbrandsen on koonnut alan taiteesta ainakin kaksi klassikkoa: Visions of the American West, Landscapes sekä Edward S. Curtisin parhaista inkkarivalokuvista teoksen Visions of the first Americans.
Molemmat ovat saatavissa myös suomeksi, mutta fyysisesti paljon pienemmässä (luettavammassa?) koossa.

DVD-boxeina on saatavissa nykyään jo lähes kaikkea. Kaikki (?) hienot ja huonot länkkärit. Zum Teufel on turkulainen nettimyymälä, josta saa alan lehtiä ja kirjallisuutta - vanhempaakin. AdLibris.com on erittäin edullinen nettikauppa ja lähempänä kuin mikään Amazon-myymälä.

Ylläoleva lista näyttää pitkältä ja monipuoliselta. Se ei pidä paikkaansa. Siinä on pintasilaus aiheesta. Puolen vuoden harrastuksen ja sairasvuoteella makuun tulos. Sairaudessa on aina siunauksellistakin: ehtii ja joutuu lukemaan enemmän hyvää kuin kirjoittamaan potaskaa.

No comments: