Tuesday, March 06, 2007

Kirjastolomalla NYKssä

NYPL ja Google

New York Public Libraryn nimeen olin törmännyt ensimmäisen
kerran vasta pari vuotta sitten, kun Google joulukuussa 2004 julkisti
ensimmäiset yhteistyökumppaninsa nykyiseen Google Book Search –palveluun,alkujaan Google Print Library Projectiin. NYPL oli eräs ensimmäisistä partnereista.

Kustantajat nostivat Googlea vastaan syytteen tekijänoikeuksien rikkomisesta vuoden 2005 lopulla.

Wired-lehti ja NYPL järjestivät pian syytöksen jätön jälkeen vuoden 2005
lopulla tapahtuman Google vastaan kustantajat, The Battle over Books.
Tapahtumasta on saatavissa erittäin laadukkaat video- ja äänitiedostot: http://smartleydunn.com/wired/ Video vaatii katseluun imuroitavaksi ja asennettavaksi QuickTime Playerin. Tapahtuman ääni on saatavissa myös MP3:na.

Tammikuussa 2007 NYPL ja kumppanit järjestivät tapahtuman BOUND: Advancing Book Publishing in a Digital World, jossa tarkasteltiin kirjateollisuuden näköpiirissä olevia muutoksia (http://www.google.com/intl/en/events/unbound/index.html). Mukana monia nettijulkaisemisen guruja mm. Wired lehdestä ja Boing Boing –palvelusta.

Kuinka olisinkaan halunnut olla mukana molemmissa tapahtumissa.

Stokkan Hullut Päivät tarjosivat edullisen mahdollisuuden muutaman päivän lomamatkaan NYKiin helmikuun viimeisellä viikolla. NYPL oli keskeinen
turistikohde.



Tuula odottamassa muiden mukana pääkirjaston avautumista klo 11.00 Pääkirjasto on tiedekirjasto ja edustaa lähinnä humanistisia tieteitä sekä yhteiskuntatieteitä.



Kirjastorakennus on klassisen kaunis 1800-luvun lopulta oleva rakennus. Valtavan suuriin tutkijasaleihin pääsimme opastetun kävelykierroksen avulla (building tours). Saleissa ei saanut valokuvata, joten oheinen brosarista siepattu heikohko kuva antanee vaikutelman valtavista lukusaleista. Yllättävän autiota niissä muuten oli tiistaina puoleltapäivin. Varastohakupyynnöt lähetettiin edelleen ikivanhalla pullopostijärjestelmällä.

Gutenbergin raamattu noin vuodelta 1455 oli nähtävissä näyttelysalissa. Muutamalla sivulla nidettä on jouduttu täydentämään, jotta siitä on saatu täydellinen. Kaunis .

Bryant-park




Bryant-puisto kirjaston vieressä ja takana on todellinen keidas. Mystisen
näköinen talviaikaan lehdettömine, käärmemäisine puineen. Tuula kahvittelee puistossa paikallisten tapaan. Puistossa on juuri ollut jääveistosnäyttely, jonka logoveistos on enää jäljellä. Mistä he ovatkaan saaneet Lapin yliopiston lumihiutaleet koristeikseen? Kirjasto ja puisto nähtynä Empire State Buildingista.



Varsinaiset ympäri kaupunkia sijaitsevat lainakirjastot löytyivät Googlen karttapalvelun avulla. Aikataulu niin kiireinen, että hädin tuskin ennätin räpätä kuvan kadun toiselta puolelta ;-)


Taidekirjasto



NYPL:n taidekirjasto sijaitsee Lincoln Centerissä Metropolitan oopperan ja City oopperan sekä sinfoniaorkesterin konserttisalin kanssa samassa pihapiirissä. Kaunis, kaunis kokonaisuus. Kello on jo 18 illalla, joten kuvissani on luonnollista hämäryyttä. Seinä vain erottaa muuten Metropolitanin ja taidekirjaston. Taidekirjaston käytävän seinällä pyöri esittelyvideo, jota aloin kuvata keskeltä esitystä Canon IS2 halvahkolla kamerallani.

t ä h ä n v i d e o .....

SIBL

NYPLin Science, Industry and Business Library –kirjastoa pääkirjastoa esitellyt rouva kutsui sanonnalla “computer heaven”. Tuohon taivaaseen emme ehtineet valitettavasti edes kolkutella.


The Schomburg Center for Research in Black Culture


Mielenkiintoinen. Seuraavalla kerralla. 515 Malcolm X Boulevard. Mikä osoite. NYPL:n neljästä tiede-/taidekirjastosta kaksi siis jäi täysin näkemättä. Itse NYPL:hän kuuluu maailman viiden suurimman kirjaston joukkoon (BL, LC, Pariisi, Moskova ja NYPL).

Barnes & Nobles


NYPL sijaitsee 42. kadun ja viidennen avenuen kulmassa. Siitä ei ole pitkä matka yhteen Barnes & Noblesin monista kirjakaupoista NYK:ssä.



Sanotaan, että tämä NYKin B&N on maailman suurin kirjakauppa. Ostin tästä myymälästä pari kirjaa. Jättiyhtiöt hahmottuvat ja konkretisoituvat, kun niissä pääsee vierailemaan ja näkemään omin silmin niiden tiloja ja mainoksia.

Goodbye February, sanottiin siellä. Keskuspuistossa nurmi alkoi selvästi jo viheriöidä. Helmi-maaliskuun vaihde on ihan hyvä aika vierailla NYK:ssä. Hinnat alkavatkin nousta maaliskuusta alkaen.

Muuten. Huhutaan, että tuomioistuin tulee tekemään Googlea vastaan nostetuista syytöksistä päätöksen heti alkuvuodesta 2008.

No comments: