Sunday, January 28, 2007

Miksi lukisin kirjaa päätelaitteen ruudulta?

Tapasin oululaisen Päivi Kytömäen Pohjanportin kokouksessa menneellä viikolla. Kahvikeskusteluissa oli esillä Westön Finlandia-palkittu. Totesimme Päivin kanssa molemmat, että Helsingin kartta olisi ollut mukava olla koko ajan käsillä kirjaa lukiessa. Mutta mistä sen kartan siihen hätään. Kirja kädessä nettiruudulle vähän väliä? Älytöntä.

Google on myös sen oivaltanut. Google Book Search -palveluun on yhdistetty yhtiön kartta-palvelu. Kirjan maantieteellisistä tekstimaininnoista voi klikata suoraan karttapalveluun.

Westön 600-sivuinen painettu kirja ei ollut kovin käyttäjäystävällinen sängyssä. Kokeile vaikka kirja toisessa kädessä ja voileipä toisessa.Ylläoleva on kuva tästä Googlen sivusta. Vertaile palvelua kuitenkin esimerkiksi Gutenkarte-palveluun, joka on yhdistetty Projekti Gutenbergin kokoteksteihin (palvelu toimii moitteettomasti ainakin Firefox-selaimella). Perusteellisemmin koko aiheesta esim. Inside Google Book Search.

Vertailun vuoksi Jules Vernen teoksesta Googlen palvelukokonaisuus ja Gutenkarten sovellus. Huomaa Wikipedia-sanakirjan oivallinen yhdistäminen Gutenkarten palveluun.

Miksi en lukisi ruudulta ainakaan tänään? ;-)

No comments: