on avattu Suomen itsenäisyyspäivänä. Kirjastoina mukana mm. British Library ja Kalifornian yliopisto UC Berkeley mukaanlukien. Kirjastojen omaa tuotantoa on skannattu näköjään paljon mukaan aivan viime vuosikymmeniltäkin. Tekijänoikeudethan vapautuvat Yhdysvalloissa vasta vuotta 1923 vanhemmilta teoksilta.
Kulttuurihistoriallisesti mielenkiintoista aineistoa tuottaneen Regional Oral History Officen (Bancroft Library Kalifornian yliopistossa) puhtaaksikirjoitettuja raportteja on skannattu kokotekstinä Microsoftin palveluun. Kalifornian yliopisto on mukana myös Googlen kirjapalvelusssa, mutta edellä mainitut raportit ovat vain viitetietoina Google Book Searchissä. Katso esimerkiksi vuonna 1965 julkistettu Oscar Lewisin noin 150 sivuinen, hakemistolla varustettu haastattelu "Literary San Francisco". Amazonin kirjatietokannassa julkaisu on myös - ei kuitenkaan saatavilla eikä ostettavissa. Viite San Franciscon kaupunginkirjaston kokoelmatietokannassa.
Edellä mainittuun raporttiin liittyvistä tekijänoikeuksista raportin alkusivuilla todetaan kirjaintarkasti (= copy-paste -lainaus) seuraavaa :
"All uses of this manuscript are covered by an
agreement between the Regents of the University
of California and Oscar Lewis, dated 1 September
1965. The manuscript is thereby made aval
for research purposes. All literary rights in
the manuscript, including the right to publish,
are reserved to The Bancroft Library of
University of California at Berkeley. No part
of the manuscript may be ouoted for tmblicat
without the written permission of the
of The Bancroft Library of the University
California at Berkeley."
Microsoft on hankkinut näköjään oikeudet kyseisille kokoteksteille. Sisällöllisesti kyseinen julkaisu-/raporttiryhmä on erittäin mielenkiintoinen ja omannee laajempaakin mielenkiintoa. Onko Microsoftin hankkeessa panostettu myös aineistojen valintaan?
Microsoftin palvelusta tullee todellinen kilpailija Google Book Searchille. Tutustu Live Search Books. Miksihän IE:n uusin englanninkielinen selainversio toimii niin hyvin tässä palvelussa ;-) Ohjeita palveluun yhtiön omasta blogista.
Uusia kriittiisä arvioita Google Book Search -palvelusta: Dr. Peter Jacso ja Mick O’Leary.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment