Sunday, June 08, 2008

Kone, joka muutti maailman

Erinomainen amerikkalainen tv-dokumentti tietokoneistumisen historiasta vuodelta 1992. Alkuperäinen dokumentti on digitoitu VHS-nauhoilta. Jälki ihan kelvollista ja ääni erittäin laadukas. Sarja on 5-osainen jokaisen osan kestäessä noin 60 minuuttia. Ohjelmasarja perustuu kirjaan Dream Machine: Exploring the Computer Age. Tilasinkin kirjan Amazonilta käytettynä varsinkin kun digitoitua dokumenttisarjaa ei ainakaan vielä ole vedetty tekijänoikeusongelmien takia netistä. Kirjaston virkailijoiden yleissivistykseen kuuluvaa kamaa – ainakin näin kesän aikana..

Thursday, June 05, 2008

Juha Hakala ja uusi vapaakappalelaki




Uusin KIDE-lehti on teemoitettu muistille. Lehdessä etsitään vastauksia siihen, ”mikä on kirjaston rooli ja merkitys kansankunnan muistin säilyttäjänä, miksi politiikassa muistellaan pahalla, mihin on tallennettu organisaation muisti, mikä merkitys muistelulla on ikäihmisille ja miten saada pohjoisen muistot takaisin Lappiin.”

Juha Hakalan, Kansalliskirjaston kehittämisjohtaja, mielenkiintoisessa haastattelussa uusi vapaakappalelaki eli laki kulttuuriaineistojen tallettamisesta ja säilyttämisestä avautuu ja konkretisoituu aivan uudella tavalla. Kansallisarkiston pääjohtaja Jussi Nuorteva pakinoi aiheesta arkistolaitos hävittäjänä ja säilyttäjänä.

Lehdessä on paljon muutakin kuivasta tieteellisestä tekstistä virkistävästi poikkeavaa, mutta akateemisestikin antoisaa luettavaa. Kesälukemiseksikin sopivaa.