Thursday, August 16, 2007

next-generation library catalogs

Uusin Library Technology Reports, Jul/Aug2007, Vol. 43 Issue 4 keskittyy nettiajan kirjastoluetteloiden kysymyksiin. Sisältöä: Introduction, AquaBrowser, Endeca, Encore, Primo, WorldCat Local, Next-Generation Flavor in Integrated Online Catalogs, Selected Resources.

LTR on lisensoitu Lapin yliopiston kirjastoon ainakin Ebsco-kokoelmaan, joten lehti löytyy ja on saatavilla Nellin kautta.

Palataan.

Books on demand

NYPL (New York Public Library) näyttää kokeilevan alkusyksystä asiakkaiden omatoimista kirjanpainamista käyttäen Espresso Book Machinea. Painetun kirjan voi tässä vaiheessa tehdä rajatusta kohdejoukosta kirjatekstejä. Palvelu näyttäis olevan tässä vaiheessa myös maksuton. Lue uutinen.

EBM on näyttävän näköinen laitos ja vie parin, kolmen kopiokoneen lattiatilan. Kokoero kirjapainojen nykyhetken "oikeisiin" tuotantokoneisiin on kuitenkin selkeä. Analogia, joka väistämättä tulee mieleen, on suurtietokoneesta mikrotietokoneeksi.

Ovatko mikrokirjapainot tulevaisuutta? Missä mikrokirjapainot tulevaisuudessa sijaitsevat: perinteisissä kirjapainoissa, kirjastoissa, työpaikoilla, kotona?



Mitä muita haasteita yliopistojen julkaisu- ja kustannustoiminnalle tulevaisuudessa nähdään, katso tuore The Ithaka Report “University Publishing in a Digital Age”. Tähän raporttiin olisi mukava palata. Unohtaa ei sovi pian tulossa olevaa Kansalliskirjaston seminaaria Electronic Publishing - FinELibin kustannustoimialaseminaari.

Wednesday, August 15, 2007

Rehtorit blogaavat

Blogien lukeminen on joskus yhtä viihdyttävää kuin rupattelu työasioista kahvilla. Varsinkin kun avoimessa rupattelussa on oppilaitoksen rehtori. Huulenheitossa kuulee usein jollei uutisia niin ainakin human interest - asioita.

Ammattikorkeakoulujen rehtoreissa näyttää olevan useita bloggareita. Kun yksi aloittaa, toisten on tultava perässä?

Diakonia-ammattikorkeakoulun rehtori tulkitsee Rehtorin huoneessaan 21.6.2007 Rovaniemenkin seudun asioita. "Korkeakoulukenttä liikkuu - ja lujaa! ....Uusimpana merkittävänä liikahduksena ovat Rovaniemen alueen avaukset. Lapin yliopisto, Rovaniemen ammattikorkeakoulu, Rovaniemen koulutuskuntayhtymä ja Rovaniemen kaupunki suunnittelevat Rovaniemelle nykyistä huomattavasti vahvempaa korkeakoulukokonaisuutta......Toiseksi suuruus ei ole laadun ja toimivuuden tae. Toki jossakin Rovaniemellä ei ole kauhean suurta järkeä pitää yllä kahta rinnakkaista julkista palvelulaitosta. Sama traktori auraa saman kampusalueen väylät. Sama palkanlaskija voi laskea yliopistoprofessorin ja ammattikorkeakoulun yliopettajan palkat." Lue lisää.

Oulun seudun ammattikorkeakoulun Rehtorin blogi puhuu myös täyttä kirjastoasiaa: "FinELib 10 vuotta.....Juhlaseminaari pidettiin 29.5. ja sen ohjelmaan sisältyi myös ajankohtaista korkeakoulupolitiikkaa. Otsikolla “Rakennemuutos korkeakouluissa - montako korkeakoulua Suomessa on 2017″ puhunut opetusministeriön ylijohtaja spekuloi ja laskeskeli, että Suomessa on silloin noin 11 yliopistoa ja noin 15 ammattikorkeakoulua. Eli korkeakoulujen lukumäärän puoliintumisaika olisi noin 10 vuotta. Näin voisi hyvinkin olla." Katso ylijohtaja Karjalaisen esityskalvot.

Oulussa mennään samaan tahtiin kuin Rovaniemelläkin? OAMK:n rehtorin mukaan: "Maanantaina 4.6. Oulun kaupunginhallitus nimesi arvovaltaisen työryhmän tekemään ehdotuksia Oulun korkeakoulujen, so. yliopiston ja ammattikorkeakoulun kehittämiseksi. Taustalla on huoli Oulun kilpailukyvystä tulevaisuudessa. Aloite työryhmän perustamisesta tuli Technopolis Oyj:n toimitusjohtajalta ja yliopiston rehtorilta. Korkeakoulusektorilla on tapahtumassa merkittäviä muutoksia ja Oulun on syytä olla kehityksessä mukana."

Rehtori kommentoi myös lausunnolla olevaa OPM:n kehittämissuunnitelmaa: "KESU-luonnokseen sisältyy yliopistoja koskeva linjaus, joka tulee aiheuttamaan keskustelua. Nimittäin “Osa yliopistoista profiloituu kansainvälisesti korkeatasoisina tutkimusyliopistoina.” Tämähän lienee jo nyt tosiasia, mutta virallisesti korkeakoulujärjestelmä ei tunnusta sitä. Nähtäväksi jää säilyykö moinen linjaus KESUssa myös lausuntokierroksen jälkeen."

Oululaiset näyttävät olevan aktiivisia bloggareita. Oulun lyseon rehtorin blogi on kaksikielinen, suomi-englanti.

Jos jätin mainitsematta jonkun rehtorin, se ei ole tahallista. Systemaattista rehtorien blogien hakua en ole edes yrittänyt tehdä. Olin tekemässä normaalia Google-hakua termein "koulutus ja tutkimus 2007-2012". Kolmantena osumana oli Rehtorin blogin arkistosta aihetta käsittelevä kirjoitus. Mikä meitä ohjaa: G