Saturday, June 10, 2006

Kirjastolomalla Kööpenhaminassa

Vapun jälkeinen viikko vuonna 2006 lomalla Kööpenhaminassa. Kuninkaalliseen kirjastoon ja sen rakennuksiin, yksiköihin ei voi olla törmäämättä. Silmä ei voi niitä välttää.

"The Royal Library has four main purposes: It is Denmark's National library and the University library for the University of Copenhagen. In addition it is a research institution and has cultural and museum activities." (Det Kongelige Bibliotek/National Bibliotek og Köpenhavns Universitetsbibliotek, http://www.kb.dk/)





Yhteiskunta- ja oikeustieteen erikoiskirjasto Fruepladsilla on ympäristöineen ja palveluineen todellinen opiskelijoiden olohuone päivin öin.




Kirjaston virkailijoita ei juuri näe istumassa päivystys- tai palvelupisteissä. Lainaus- ja palautusautomaatti on ovensuussa lähellä hälytysporttia ja vahtimestaria. Saapuneet kirjavaraukset ovat itsepalveluhyllyissä aakkostettuina.





Katedraalimainen kirjastotila on ahdas ja hämärä. Tilat on hyödynnetty mahdollisimman tarkoituksenmukaisesti. Hämäryys sopii päätetyöskentelyyn. Puulattian hiljainen kopina antaa rauhoittavan tunnelman kirjastotilaan.



Yläkerran puuportaat eivät natise.



Korttiluettelot elävät yhä! Kirjaston eteisaula vaatenaulakkoineen, säilytyslokerikkoineen ja toilettitiloineen on karuudessaan, ahtaudessaan ja yksinkertaisuudessaan todella kaunis.



Kansalliskirjaston upeaan mustaan laatikkoon ei Köpiksessä voi olla törmäämättä. Kirjaston toisen kerroksen kattomaalaus kannattaa ainakin käydä katsomassa - rullaportailla. Katso maalauksesta video.

Friday, June 09, 2006

Vanha kaunis uusiksi




Kirjastossamme on uusittu palvelutiskejä vuodenvaihteesta 2005-2006 lähtien. Joulunajan hämärässä valaistuksessa otetut oheiset harrastajakuvat palauttanevat mieliin arkkitehtitoimisto Kataisen alkuperäisen, kaunislinjaisen palvelutiskin 1980-luvulta. Kirjaston seiniltä kuvatut taideteokset mukana muutoksen tunnelmissa. Eteenpäin on katsottava. Vanha on dokumentoitava. Pian pienet asiat unohtuvat. Missä hälytysportti ennen olikaan?











Tietopalvelun vanha tiski on vielä viime viikkoja paikallaan. Asiakaspalvelu on tosin siirretty alakertaan jo vuoden alkaessa. Kesän 2006 aikana kaunis vanha tiski puretaan ja siirretään uusiokäyttöön muualle. Kierrätystä!